"Premsa i societat a Reus"

dilluns, 26 de març del 2012

Biblioteca i patrimoni


El passat dissabte dia 24 de març vam celebrar la Jornada "Biblioteca i patrimoni" a la Sala de Reserva de la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.

La jornada va començar poc després de les 9 del matí i la va presentar Joaquim Sorio, Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus.  A continuació vam poder escoltar la interessantísima conferència de Vinyet Panyella, que amb les seves paraules ens va saber transmetre una visió integral de les biblioteques i del patrimoni, entés aquest com un concepte ampli, que inclou el fons històric però també el de memòria local  i fins i tot, a vedades, el propi edifici de la institució.






Laura Espert, de la Biblioteca i Arxiu de l’Orfeó Català, ens va parlar de la biblioteca i de l'exposició virtual permanent de "vuit tresors bibliogràfics", un projecte que va començar fa algun temps però que finalment va poder fer-se realitat l'any 2011. Aquests  documents els podem veure  i fins i tot "escoltar" a la web: http://www.palaumusica.org/tresorsbiblioteca/esp/index.html


"Què fem amb el patrimoni?" va ser la pregunta que van plantejar Sònia Gil i Victòria Rodrigo Fuentes de la Biblioteca Central Xavier Amorós. Una qüestió que té connotacions del present però també del futur i per això ens van parlar sobre els projectes que estan realitzant i les raons que els han impulsat.



La Jornada va  resultar ser un excel.lent espai de trobada i d'intercanvi d'impressions entre diferents  professionals de biblioteques, museus, arxius  i  d'altres persones interessades en àmbits culturals.




Dolors Saumell, Cristina Barbé i Esteve Massalles, de la Biblioteca de Tarragona, ens van presentar les seccions de Reserva i de Col.lecció Local. Així vam poder gaudir d'alguns dels valuosos exemplars que es conserven en el seu fons històric amb els comentaris de Cristina Barbé. També vam poder conèixer la destacada tasca que està desenvolupant Esteve Massalles sobre Col·lecció Local.



Elena Virgili de l'Hemeroteca Municipal deTarragona ens va parlar dels llegats que formen part del fons de l'Hemeroteca. Unes magnifiques col·leccions que han arribat a l'institució per la generositat d'alguns bibliòfils tarragonins com Carles Babot i Boixeda i Josep Gramunt i Subiela. 




Ezequiel Gort  de l'Arxiu municipal de Reus i  Ramon Llop de la Biblioteca Central Xavier Amorós van encetar un debat sobre materials efímers, en el que van poder participar tots els assistens i intercanviar opinions.



Núria Llebaria i Raquel Muñoz de la Biblioteca Municipal de Vila-seca, ens van mostrar la Web  sobre història  local que han desenvolupat i que, en el seu curt temps de vida, s'ha convertit en un potent recurs de difusió i preservació de la memòria local. Un projecte que va ser seleccionat pel Ministeri de Cultura per participar en el IV Encuentro de Bibliotecas y Municipios celebrat el passat mes de novembre. 




La Jornada va acabar amb l'excel·lent conferència de Josep Murgades, catedràtic de la UB, que ens va parlar de la Biblioteca del Centre de Lectura, dels seus orígens, de la seva trajectòria en el temps fins arribar al paper que avui ocupa en l'entorn bibliotecari de Reus i que podem considerar complementari amb la Biblioteca Central Xavier Amorós.




Des d'aquest blog volem agraïr a tots els ponents i assitents de la Jornada Biblioteca i Patrimoni la seva participació i contribució en l'èxit assolit en aquesta trobada.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Powered by Blogger