"Premsa i societat a Reus"

dimarts, 29 de maig del 2012

Les pel·lícules de "La literatura de la fe"


Sota el títol "La literatura de la fe" s'han dut a terme un seguit d'exposicions de llibres antics, tots ells de temàtica religiosa, amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni bibliogràfic de la Biblioteca Central Xavier Amorós. Mostres que s'han amenitzat amb visites guiades, conferències i aquest cicle de cinema religiós, ple d'actualitat, malgrat tractar-se de films clàssics en la seva majoria.

El cicle va començar amb el film de Carl Theodor Dreyer: "Ordet", la paraula, el verb. La pel·lícula incidia en la rivalitat religiosa, en diferents actituds davant de la fe, en el temor de Déu, el fet sobrenatural: el miracle, creure o no creure.

La segona projecció fou "Nazarin" de Luis Buñuel, un sacerdot que vol viure d'acord amb l'evangeli, resultat final: el seu fracàs, amb les persones a les quals vol ajudar, amb l'església a la que diu servir i acaba foragitant.

Va seguir "El seté segell" de Berman, la mort, el més enllà, la por a la mort, el silenci de Déu.

La quarta projecció fou "Il vangelio secondo Matteo" de Pier Paolo Passolini, en el marc del Concili Vaticà Segon i dedicada al Papa Joan XXIII. Passolini presentava un Jesús pròxim al poble, als desvalguts, un altra cara de l'evangeli i potser la més fidel.

La  quinta projecció, el mes passat, fou "El foc i la praula" de Richard Brooks: que mostrava la paraula com a eina de manipulació, el màrqueting de la religió, la religió com actiu financer, valor mercantil.

Dijous vam poder veure "Per grazia recevuta" ("Les tentacions de Benedetto") de Nino Manfredi. Una tragicomèdia de la fe i de la religió que ha estat triada per la seva temàtica i per l'aire fresc i desenfadat que aporta. La pel·lícula va rebre la Palma d'or al Festival de cinema de Cannes l'any 1971.

En el film hi ha referents a la infància de Nino Manfredi que va estar afectat per la tuberculosi i que s'identifica amb el naixement del dubte: "Si hi ha un Déu bo, perquè fa tant de mal".



El cicle acabarà el 14 de juny amb la projecció de la pel·lícula "Giordano Bruno" de Giuliano Montaldo.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Powered by Blogger